Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Το μαγαζάκι του παπά



Δυστυχώς τα λόγια και οι νουθεσίες του μακαριστού αρχιεπισκόπου της Ελλαδικής εκκλησίας, Χριστοδούλου δεν έφθασαν ούτε το αυτάκι του παπά της ενορίας του Αγίου Ιωάννη στη Καλαμαριά. Συνεχίζει απτόητος τις τελετές γάμων και βαφτίσεων στο ξωκλήσι του Αγίου Αλέξανδρου στο Κόδρα. Φυσικά και δεν είναι κατακριτέο να γίνονται τελετές στο πολύ όμορφο αυτό ξωκλήσι. Κατακριτέο είναι να γίνονται δεξιώσεις μετά το μυστήριο στον προαύλιο χώρο.
Βλέπεται το ξωκλήσι έγινε must τα τελευταία χρόνια στο νεόπλουτο κόσμο (και όχι μόνο) της Καλαμαριάς και ο παπάς τα επιτρέπει. Οι φωτογραφίες που βλέπετε, τραβήχτηκαν στις αρχές Οκτωβρίου, την ώρα που ετοιμαζόταν το ξωκλήσι για να υποδεχθεί μια βάφτιση. Ετοιμάζεται και ο προαύλιος χώρος, τα πρώτα τραπέζια τοποθετήθηκαν για να πάρουν τα κεράσματα οι καλεσμένοι. Και αυτό δεν είναι τίποτα, που να δείτε να είναι γεμάτος ολόκληρος ο προαύλιος χώρος του ναού τραπέζια. Να θυμίζει ρεστοράν πολυτελείας και όχι χώρο προσευχής που αρμόζει τον ανάλογο σεβασμό.
Λίγη ντροπή πατερ, λίγη ντροπή. Αλλά μάλλον δεν ιδρώνει το αυτάκι του παπα Χρήστου, γιατί την έχει βρει καλά στο εκκλησάκι του Αγίου Αλέξανδρου. Ίσως θα πρέπει να του τραβήξει το αυτί ο μητροπολίτης της Καλαμαριάς, ο οποίος διδάσκει σεμνότητα και ταπεινότητα.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

im here because of few cents for you. just dropping by.

Axis Mundi είπε...

1ον, ευχάριστη έκπληξη το μπλογκ σου που επεσα πανω εντελώς τυχαία.
2ον, σχετικά με την ανάρτησή σου, ένα έχω να πω : εδώ παππάς εκεί παππάς, παντού ο παππάς!

diastimata είπε...

Κι εδώ Αρσένιος; Κι εδώ Ευφραίμ; Γμτ...

diastimata είπε...

Χρόνια καλά, Κώστα!

panagiota είπε...

χρόνια πολλά σ'εσενα!!!
Ε...στον παπά τι να πω?
Κάνα αει σιχτιρ Χριστουγεννιάτικο μόνο....

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι κακό η δεξίωση στην αυλή.Ο χώρος προσευχής είναι μέσα στο ναό.Θέλω να προσθέσω επίσης ότι ο π. Χρήστος είναι γνωστός σε φίλους και εχθρούς του για την τιμιότητά του και το εκκλησιαστικό του φρόνημα. Μπορείς να του καταλογίσεις άλλα πράγματα όχι όμως οικονομικά και εκκλησιολογικά σκάνδαλα.Καλή συνέχεια στον αγώνα σου για το πρώην στρατόπεδο Κόδρα

Κώστας Μπούρης είπε...

Σεβομαι το σχολιο του ανωνυμου,όμως οποιοι μένουν πισω απο την ανωνυμια κατι κρυβουν!!! Ελπιζω να μην κρυβουν τα σκανδαλα που εννοει ο ανωνυμος, γιατι στο σχολιο το "μαγαζακι" ειναι μεταφορικο! Τέλος παντων, εγω σεβομαι και τον χωρο γυρω απο τις εκκλησιες και δεν πηγαινω να κανω την ...αναγκη μου ή κατι αλλο πισω απο το ιερο! Ιερος δεν ειναι μονο ο χωρος μεσα στο ναο φιλε μου! Γιατι διαφορετικα δεν διαφερουμε απο τους τυπους που στηνουν παζαρια με κινεζικα φυλαχτα εξω απο ναους και εκμεταλευονται τους πιστους. Α να ρωτησω γιατι δεν κανουν δεξιωσεις στο προαυλιο της Μητροπολης Καλαμαριας ή στο προαυλιο καποιου αλλου ναου????

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Κώστα μπορείς να με αποκαλείς Γιάννη 42 χρονών Υδροχόο, άλλωστε αυτά είναι τα μοναδικά στοιχεία που δίνεις κι εσύ(χιούμορ κάνω μην με παρεξηγείς). Ο Ανώνυμος δεν κρύβει πάντα σκάνδαλα, μπορεί να είμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Καλαμαριάς και να θέλω να κρατήσω μια διακριτική στάση, δεν είναι κακό αυτό.Σημασία έχει να υπάρχει ένας εποικοδομητικός διάλογος.Οσο για το αν ειναι ένας χώρος ιερός και κατά πόσο, ορίζεται απο εκκλησιαστικούς κανόνες ή από την εκκλησιαστική παράδοση. Αλλη ιερότητα έχει το προαύλιο , άλλη ο νάρθηκας, άλλη ο κυρίως ναός και άλλη το άγιο βήμα και η αγία τράπεζα. Στην προκειμένη περίπτωση οι άνθρωποι θέλησαν να κάνουν μια δεξίωση στο προαύλιο χώρο του ναού. Από άποψη ιερότητας χώρου δεν τίθεται ζήτημα.Θα έπρεπε βέβαια στο ίδιο ύφος να σχολιάσεις και για τους φιλόζωους που γεμίζουν περιττώματα σκύλων τον προαύλιο χώρο. Επίσης έχω να σχολιάσω ότι και στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης γίνονται δεξιώσεις καθώς επίσης στο ναό των Ταξιαρχών και στον ναό του Αγ. Νικολάου απλά δεν έπεσαν στην αντίληψή σου. Το "μαγαζάκι" του παπά σαφώς και είχε μεταφορική έννοια και μάλιστα όπως είδες όλοι οι άλλοι σχολιαστές σχημάτισαν πολύ κακές εντυπώσεις ανεξάρτητα από την δικιά σου προαίρεση.Βέβαια δεν έσπευσες να τους συνεφέρεις και δεν σε πείραξαν τα ειρωνικά τους σχόλια. Εγώ απλά ήθελα να προστατέψω έναν άξιο ιερέα και να σε βοηθήσω με κάποιες περισσότερες πληροφορίες και γνώσεις, να υποστηρίξεις με πιο σωστό τρόπο τον σεβασμό του χώρου.

Κώστας Μπούρης είπε...

Φυσικα και ειμαι ανοικτός σε όλες τις προτάσεις. Άλλωστε προσπαθώ με τα πενιχρα μέσσα που διαθέτω να βοθήσω ωστε να σωθεί ο μοναδικός αυτός χώρος πρασίνου.
Δεν αμφισβητώ την ακεραιότητα του παπα Χρήστου και θεωρώ οτι οι δεξιώσεις στους προαύλιους χώρους των ναών είναι κατακριταίες. Δεν είμαι θρησκόληπτος αλλάσέβομαι την ιερότητα του χώρου γενικότερα. Άλλωστε υπάρχουν μαγαζιά για τις δεξιώσεις. Δεν είμαι κατά του να προσφερθεί ενα ποτό ή κατι απλό, είμαι κατά με τις δεξιώσεις με τα στρωμένα τραπέζια και φαγητά και ποτα!
Τέλος παντων δεν είμαι αυτός που θα κρίνει, απλά είναι πολλοί που το σχολιάζουν δυσμενώς κάθε καλοκαίρι και το τίτλος του αρθρού είναι βγαλμένος απο αυτούς που βρίσκονται καθημερινά στο Κόδρα, είτε επειδή τρέχουν, είτε επειδή κανουν βόλτα με τα σκυλιά τους, είτε μόνοι τους.
Μιας και είσαι μέλος του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, αν κατάλαβα κάλά, θα έχει περισσότερες δυνάμεις απο μένα για να βοηθήσεις στην πραγματική ανάπλαση του Κόδρα του μοναδικού χώρου πρασίνου στον οποίο ζουν διάφορα πτηνα και ζώα όπως αηδόνια αν δεν το γνωρίζεις. Είμαι ανοικτός σε προτάσεις να βοηθήσω όπως μπορώ στη διάσωση αυτού του μοναδικού χώρου για όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης και πρωτίστως για τη Καλαμαριά. Βέβαια επαναλαμβάνω ότι η δική σου συμβολή θα είναι μάλλον πιο ισχυρή απο ενός απλού bloger. Νασαι καλα

ΒΟΛΓΑΣ είπε...

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΓΑΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΥ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΕΞΙΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΛΟΥΝ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ,ΝΕΟΝΥΜΘΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ Η ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΕΜΑΣ ΤΟΙ ΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΠΕΦΤΕΙ?
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΑΝΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ναι βέβαια είπε ο γαϊδαρος τον πετεινό κεφάλα. Εάν κάποιος δεν έχει κόμπλεξ δεν ασχολείται με τους άλλους.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΔΕΞΙΩΣΕΩΝ ΞΥΡΊΖΟΥΝ ΜΕ BIC TWIN ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΓΛΥΡΩΣΕΙ ΚΑΝΑ ΕΥΡΩ!!!!!!ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ CATERING ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΑΥΛΊΟΥ ΑΣΕ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ ΜΑΛΟΝ ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΜΑΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΥΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΛΗΣΣΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ, ΑΠΛΑ ΜΆΛΛΟΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ Η ΞΑΔΕΡΦΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΔΕΞΙΩΣΕΩΝ ΠΟΥ Ο ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΣΟΥ ΧΑΛΑΕΙ ΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ!!!!!! ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΝΟΙΚΙΆΖΕΙ ΑΠΛΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΧΩΡΕΊ !!!!Δ Ω Ρ Ε Α Ν !!!!!!ΚΥΡΙΕ ΜΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΑΖΕΙΣ ?????????ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΧΑΝΕΙΣ ΕΥΡΟΥΛΑΚΙΑ!!!ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΘΕΩΡΏ ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ!!!!

Ανώνυμος είπε...

τα τραπέζια που τα είδες βρε κουτσομπόλη. Ψευταρά τι ψυχή θα παραδώσεις ε